HeartScan Institute
     
Cardiac CT training on the latest equipment at the lowest possible radiation dose.
   
 

Course Programmes

Initial Accreditation Course

This intensive 5 day Cardiac CT course is aimed at Cardiologists, Radiologists, Nuclear Medicine Physicians and Trainees providing comprehensive lectures, interactive workstation sessions and live scanning. This course will enable attendees to achieve maximal allowable cases (125 of 150 required) for ANZ Level A and full case load for SCCT Level 2 accreditation. Course easily meets the conjoint committee CTCA course guidelines.

100 correlated Library cases are sourced from all vendors, with 25 live cases from the ultra low dose Siemens SOMATOM DRIVE and DEFINITION FLASH CT with interpretation on latest syngo.via workstations. Emphasis will be on manipulation of the source axial data set to generate a report.  Knowledge/use of proprietary software/workstations is not necessary.

register.jpg  contact.jpg  email.jpg

Sample of Course Program*

Wednesday
Workstation: Library cases 32, Optional 7

 

 

 



7:30 – 8:00am

How to drive the workstation 2

 

8 – 10am

Interactive session with  mentored cases (2 hours / 8 cases)

 

10 – 10:30am

Morning tea

 

10:30 –12:30pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 8 cases)

 

12:30 – 1:30pm

Lunch and Lecture- How I report a CTCA and Comparison with other modalities 30mins

 

1:30 – 3:30

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 8 cases)

 

3:30 –  5:30pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 8 cases) More CAD, difficult cases


5:30 – 7pm

OPTIONAL Free workstation time/ Taped “live” cases (7 cases)

 

Thursday
Workstation: Library cases 38,
Optional 6

     

 

7:30 – 10 am

Interactive sessions and mentored cases (2.5 hrs/ 10 cases)
Non-coronary, non-cardiac, more CAD

 

10 – 10:30 am

Morning tea

 

10:30 – 12:30pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 8 cases) Great cases

 

12:30 – 1:30pm

Lunch and Lecture (1 hr)-CTA in stents and CTA in CABG


 

1:30 – 3:30pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 10 cases)
Afternoon tea on the fly

 

3:30 –  5:30pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 10 cases)

 

5:30 – 6:30pm

OPTIONAL Free workstation time/ Taped “live” cases (6 cases)

 

5:45pm

Drinks and close 


 

Friday
Workstation: Library Cases 32,
Optional 5

     

 

8 –  10:30am

Interactive sessions and mentored  cases (2.5 hrs/ 10 cases) CAD – Grafts, stents




10:30 – 11 am

Morning tea

 

11 – 1pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 10 cases)

 

1 – 2pm

Lunch and Q & A review session

 

2 – 3:30pm

Interactive sessions and mentored cases (1.5 hrs/ 6 cases)
Afternoon tea on the fly

 

3:30 – 5:30pm

Interactive sessions and mentored cases (2 hrs/ 6 cases)  

 


5:30 – 6:30pm

OPTIONAL Free workstation time/ Taped “live” cases (5 cases)

 

Saturday
Live case attend 25

     

 

8am – 9am

Welcome
Cardiac CT as a modality (30 mins)
Cardiac CT – appropriate use ( 30 mins)

 

9:00 – 12:45pm

Live case demonstration  (13 cases) incl morning tea

 

12:45 - 1:45pm

Lunch and Lectures 
Cardiac CT acquisition –details and Physics of CT including, collimation, temporal resolution, fields of view, window and level settings, pitch, reconstruction algorithms  (30 mins)

Patient preparation and selecting the appropriate protocol  (including  heart rate control and AF) (30 mins)

 

1:45 –4:45pm

Live case demonstration (12 cases) incl Afternoon tea

 

4:45 -5:45pm

Radiation exposure – including calculation of total radiation dose, comparative doses with other examinations, methods to minimise radiation and radiation hazards  (30 mins)
CT Calcium scoring and risk assessment (30 mins)

 

7:30

Course dinner

 

Sunday
Live case review 25
, Workstation: Library cases 6, Optional 7

     
 

8:30am – 10:30am

How to drive the workstation – the basics part 1 (30 mins) AND 

Interactive session with mentored cases and instruction on work station  Normal cases,  artifacts, plaque types (2 hours/ 6 cases)Angiographic-correlation cases (basic caths for radiologists) case demonstration

 

11:00 - 1:00 pm

Review of and manipulation of Live cases (10 cases)

 

1:00- 2:00 pm 

CT in acute chest pain (30 mins)
CTA in EP planning  (30 mins)

 

2:00- 4:30 pm

Review of and manipulation of Live cases (15 cases)

 

4:30 – 5:30pm

Cardiac anatomy – coronaries, anomalous coronaries, non-coronary findings (30 mins)
CT and myocardium (stress, late enhancement, dual energy, perfusion) (30 mins)

 

5:30pm

Drinks and close

 


Course End

 

*subject to changes

     

Educational Objectives

Practical

Competence in workstation use to manipulate any vendor axial data set to  generate a confident report.

Theoretical & Clinical

Thorough understanding of role of CTCA and it’s appropriate use, it’s sensitivity, specificity and negative predictive value.
Recognition of radiation dose issues , artifacts and other limitations and benefits  of CTCA.

Recognition

Course exceeds ANZ CTCA conjoint committee guidelines.
Attendees will achieve maximal allowable cases (125 of 150 required) for ANZ Level A accreditation and full case load (150) for SCCT Level 2 accreditation. 
RANZCR has allocated 114.25CME points for the full course.